Adaptör ve İnvertör Nedir?

25-10-2017 11:23
Adaptör ve İnvertör Nedir?
Adaptör ve İnvertör Nedir? Ne İşe Yarar?
 
Adaptör ve İnvertör Nedir? Nedir Sorusunun Cevabını Yazımızdan Öğrenebilirsiniz. Adaptör ve İnvertör Nedir?
 
Adaptör

Adaptör nedir? Adaptör 220 Voltluk şehir elektriğini cihazın çalışabilmesi için yeterli olan voltaja düşürme aparatıdır. Piller de adaptörler ile aynı işi yaparlar fakat piller düzgün akım veremezler. Doğrultucu olarak çalışan adaptörler yüksek akımlı şehir elektriğini, aygıtın kaldırabileceği güçte bir seviyeye düşürür. Elektronik aletler, doğru akımla çalışırlar.

 

 

Adaptörler üç farklı çeşitte bulunurlar;

1.Yarım Dalga Doğrultucu Adaptörler
2.Tam Dalga Doğrultucu Adaptörler

3.Köprü Tipi Adaptörler
 
    • Yarım Dalga: Farklı yönde bulunan akımlara farklı direnç gösterebilen doğrultuculardır. Buna örnek olarak pil ve şarj makinelerini verebiliriz.
    • Tam Dalga: Alternatif akımı doğru akıma dönüştürürken hiç bir kayba uğratmayan doğrultuculardır.
    • Köprü Tipi: Köprü tipi adaptörler tam dalga doğrultuculara benzerler. Fakat tek bir akımla çalışırlar.       
 
 
 
 
 
İnvertör

Günümüzde enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla bir çok cihaz kullanılmaktadır. Tasarruf sağlamak için devrelerde ki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da invertör (inverter) adı verilir. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve üç fazlı çalışan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan bütün cihazlar invertördür. İnvertörler 12, 24 ve 48V doğru akımasahip voltajı 230V alternatif akım 50Hz voltajına çevirirler. Ne işe yarar? Genel olarak invertör (inverter) özelliği 0,5 ile 2000 Hz arasında hız ayar yapar. Önce şebekelerde ki gerilimleri doğrultur şebekede meydana gelen tüm gerilim dalgalanmalarını ara devre elemanı olan kondansatör ve bobinlerde filtreleyip temizler.
 
 
Adaptör ve İnvertör Nedir? Adaptör ve İnvertör Nedir? 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.